Caffé Grande Italia ~ 
Rólunk írták

 

Köszönjük az elismerő szavakat!!!!

Hajcsár Hajnalka blogbejegyzése:

Az első korty kávé a napfény volt, a második az olasz életérzés, amit csak ízlelve lehet megismerni , ami ott marad az érzékekben, felpezsdít , visszavitt Olaszországba, Velencébe , Firenzébe , Sienaba , vissza a nyárba. A hűvös Aperol nyáron , aminek a forró téli változatát csak itt ihatod bohém narancs színétől, ha csak ránézel jobb kedved lesz és ha belekortyolsz megérted mi az a "dolce vita" bármilyen borús az idő , vagy a hangulatod. És ez itt van Pécsen a Caffe Grande Italia-ban . Olasz életérzés, profizmus,szív-lélek ami benne van minden csepp kávéban, minden korty Aperolban.....

Váncsodi József írása a Pécsi Borozó újság tavaszi számában

Interjú, Petrovits Gábor

 

Amikor találkozom veled, olyan érzésem támad, mintha mindig itt lettél volna. Hogy lehetséges, hogy a kávéhoz ennyi szállal kötődsz?

Ez az épület, az új hely nagyon jó alkalom volt arra, hogy visszagondoljunk kicsit, hogyan is indultunk. Illetve néhány éve mesélte apu, hogy ő volt az első kávégépszervizes Pécsett: 1957 az az év, amikor teljesen e felé fordult, és akkor nagyon megörültek a városban, hogy végre van valaki, aki helyben csak ezzel foglalkozik. Először csak besegítettem, aztán ahogy ez lenni szokott, megtetszett. Apu ötlete volt, hogy hozzunk kávégépet Ausztriából. Feleségem érdeme a kivitelezés, amelynek kapcsán ismertem meg az üzlettársamat, aki szintén segít és támogat, ahol csak tud, nem egy klasszikus felállás, nagyobb mélységeiben ismerjük egymást, mint amennyit az együttműködésben eltelt idő feltételezne. Neki mondtam 16 éve, hogy a gépeken kívül a kávé is érdekel, ekkor javasolta, hogy csináljunk egy közös céget, így a történet egy osztrák-magyar cégként folytatódott, és nyilván, ennek a segítségnek köszönhetően képesek voltunk komolyabban fejlődni.

 

 

Mi volt az első koncepció?

Gyakorlatilag a kávéforgalmazás. Az, hogy behozzunk egy megfizethető, de nagyon jó minőségű olasz kávét, és közben az olasz kávékultúrát elterjesszük. Akkor 2002-őt írtunk. Majd az idén kerültünk abba a furcsa helyzetbe, hogy a korábban bérelt ingatlan, ahol működtünk, eladó lett, és körül kellett néznünk, hol folytathatjuk. Igazi jövőképünk nem, de nagyon sok vágyunk volt. Ugyanakkor, ebben a házban, ahol most vagyunk, több van, mint ami valaha arra a „listára” felkerült. Ezen már az elején nevettünk, illetve, ha ezt valaki nekem kilenc hónapja mondja, azt válaszolom: Ilyen nincs!

 

Honnan van benned ez a rajongás az olasz dolgok iránt?

Amikor Erával (Gábor felesége; a szerk.utazgattunk ráéreztünk: ahhoz, hogy jobb legyen a kapcsolat a kávés emberekkel, időnként ki kell mennünk hozzájuk. Ezért is kezdtünk olaszul tanulni, hogy ne feszélyezzen bennünket, ha netán meg kell szólalni valahol. Aztán olyan benyomások értek bennünket, amelyektől elkezdtük magunkat nagyon jól érezni. Érdekes, hogy ahol tíz éve jó volt, oda ma már nem is megyünk: a turistáknak fenntartott helyekről átszoktunk azokra, amelyekben van valami esszenciális olasz életérzés. Aztán Erának volt az ötlete, hogy hozzuk el ide azt, ami nekünk ott fontos, és ez így lényegében egy személyes üggyé váltTalán furcsa, de Velence nekünk nem volt a szívünk csücske, majd úgy döntöttünk, hogy megkeressük a Florian-t (Olaszország híres, egyik legrégebbi, ma is működő kávézója, 1720- ; a szerk.). És annak ellenére, hogy a csodálatos budapesti New York Kávéházat sorolják az első helyre az értékelések, mint a világ legszebb kávézóját (U City Guide, számunkra a Florian lett az, holott voltunk az előbbiben is.

 

A falon látható képek onnan valók?

Igen, ezek saját képek, amelyek ott készültek. Fehér, aranysujtásos, már-már rangjelzéses szmokingokban szolgálnak fel a pincérek. Amellett az újító szellemüket jól mutatja, hogy anno ez volt az első kávéház, ahová nők is beülhettek, vagy az első olyan hely, ahol eltérő társadalmi rétegek találkozhattak…Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk ott, élő klasszikus quintet játszott a Szent Márk téren a ‘kerthelységben’, a söntésben pedig nem zene szólt hanem a pultosok együtt énekeltek, nekünk ez az érzés jött át, tökéletes sütemények, espresso, cappuccino, zene, a környezet, minden érzékszervünkre még a szívünkre is hatottak, ezért a termünk tiszteletből a Florian nevet viseli. 

 

A mai Magyarországon az új kávézók szembe mennek az olasz vonallal, nálatok ugyanakkor nem látok világos pörkölésű kávét.

Vannak olyan kávéink, amelyek, ha nem is világosak, de az észak-olasznak is egy termőhely szelektált különlegességei, ezek az olasz úton maradva, tekintenek el a világosabb felé. Részükről ez nem cél, pláne ezzel a névválasztással, nem szerettünk volna egy újhullámos kávézót létrehozni. Minden tiszteletem azoké, akik azt képviselik, de nekünk belülről nem az jött.

 

Komplex, nem bántóan eklektikus tér alakult ki a kávézó köré, amelyben ha utazik az ember, folyamatosan impulzusok érik. Hogy reagálnak erre a vendégek?

Látjuk ki az, aki először jár nálunk, mert belépve ebbe az épületbe, nem lehet semlegesnek maradni, a legtöbben a pozitív élményekért jönnek, és igyekszünk, hogy azokkal is távozzanak! Bennünket az vezérel, hogy olyan hatások érjék a vendégetmint amilyenekre mi vágyunk, amikor beülünk valahova. De az igazán fontos az, hogy aki innen feláll, az jó érzéssel és szívesen jöjjön vissza.

 

Szóval akkor képesek vagytok egy kicsit „Florián-nak lenni, ahol összekuszálódnak a szálak?

Sok dolgot szeretnék meghonosítani, amit mondjuk ott láttam! Igazából már eddig is javasoltuk a szakmai partnereknek, hogy valósítsanak meg hasonló koncepciót, de mivel mi sem tettük meg ezt a lépést, talán nem tudtuk ezt elég hitelesen mondani. Most, hogy létrejött és működik, úgy látom jobban elfogadják a véleményünket, és ennek nagyon örülünk.

 

Meglassítjátok az időt a vendégek körül?

Már tizenöt éve halljuk: Ha valaki betér hozzánk, az olyan, mintha egy időalagútba kerülne, ez talán már itt is így van. De ugyanakkor, ha valakinek csak 2 perce van, hogy egy jó kávét elfogyasszon a pultnál, arra is van lehetőség, mint OlaszországbanEgyre többen felfedeznek bennünket, találkozási ponttá válunk.

 

A „home baristákat” is átsegítitek az első lépéseken?

Az elsőn, a másodikon, amennyin csak kell! Volt olyan, aki a kotyogóssal küszködött otthon, és egy darálós gépet szeretett volna, de inkább megmutattam neki, hogyan készítsen jó kávét kotyogóval. Kapott 10 dkg frissen és megfelelően őrölt kávét, instrukciókkal, aztán pedig jött vissza boldogan, hogy mennyire jó kávét sikerült otthon főzni. Vannak komolyabb próbálkozók, akik esetében felmérjük, hogy mi a pontos elvárás mennyi időt, pénzt, helyet szeretne rászánni. A kihívás ebben az, hogy ne azt ajánljam amit szeretnének, hanem amire vágynak, hogy ehhez milyen úton induljanak el, minden kávézás otthon vagy látogatás nálunk élmény legyen. Legtöbb vevőm szinte a barátom már, hiszen sokan több mint 10 éve visszajárnak, ezért nem tehetem meg, hogy nem a legmegfelelőbbet ajánlom nekik…

 

Karácsony környékén a hely az olasz finomságok kicsiny boltjává is változott. A gourmet termékek jelenléte a koncepció része?

Nem állt szándékunkban feltétlenül, de a vevők részéről igény mutatkozott erre, illetve azért itt a hely is rendelkezésre áll, és megjelenhetnek olyan érdekességek, amelyeket egy országos forgalmazónak nem éri meg behozni ilyen mennyiségben.

 

Azt látom, hogy folyamatosan kísérleteztek, amikor erre járok, mindig van valami új, ami marad vagy múlik. Ennek mi a motorja?

Adódik valami feladat, amit meg kell oldanunk. Jó példa erre a Finezza Fredda: a cukrot kicseréltük mézre, adtunk hozzá még egy összetevőt és gyakorlatilag megtörtént a csoda… Két szempont fontos: könnyű legyen kezelni, de a minőség hibátlan maradjonKitalálunk valamit, azt azonnal kipróbáljuk, megkóstoljuk és ha ízlik, teszteljük a vendégeken, ha onnan is pozitív a visszajelzés: meg is van a legfrissebb újdonság.

 

Most még nagyon új minden, intenzíven változtok, de mit szeretnél látni az elkövetkező 10 évben?

Az elmúlt 8-9 hónap annyira gyorsan zajlott, hogy még nem adódott lehetőségem ennyire előre tekinteni, ugyanakkor ez fontos, hiszen így határozhatjuk meg a bejárandó utat. Talán az első lépcső ez a ház volt, aminek jobban örülünk, mint bárminek eddig! Ezzel az értékkel kell úgy élni, hogy ez tovább adható legyen, akár a fiam, Roberto részére, hogy a családban maradjon. Ez itt lehet kávézás, oktatás, felhőtlen program helyszíne… Kísérletezünk, szerelmesek vagyunk abba, amit csinálunkmost még túl friss az élmény, hogy képesek legyünk látni a javítandókatde tanulunk minden nap, tökéletességre és élményekre vágyunk, ezt szeretnénk nyújtani, kicsit másképp. Egy hiányt szeretnénk pótolniklasszikus kávéházi élményt adni, mai formában, amely jó ha jelen van Pécsett. 

 

Váncsodi József

 

Köszönjük a Made in Pécsnek is az 5 csillagot!!!! Meglepetés volt számunkra!!!!!